Lyssna på soundcloud.com/psykoterapeuterpratarpa
www.Instagram.com/psykoterapeuterpratarpa
#30: Empati
Empati är kanske grunden i alla människovårdande yrken. Ibland blir det svårt att upprätthålla ett jag och du, i stressade situationer när empatitröttheten övermannar oss. Om vi saknar empati kan vi inte heller vara med och skapa ett rättvist samhälle byggt på solidaritet och respekt för allas lika värde.Uppläsning: Jan CosterInspelning, mix och vinjett: Anders Augustsson. Musik: Gamla älskade barn av Barbro Hörberg och Auf Wiedersehen av Björn Olsson
#29: Att födas
Om födelse, förlossning, förlösning och början.Uppläsning: Jan CosterInspelning, mix och vinjett: Anders AugustssonMusik: Dian Fossey med Säkert!Worst Mom med Sarah Klang
#28: Sadomasochism - mycket mer än sex
Vi har alla sadistiska och masochistiska sidor i vår personlighet. Vi pratar om vilka uttryck detta kan ta sig i både yttre och inre värld. Uppläsning: Jan Coster Inspelning, mix och vinjett av Anders Augustsson. Musik: Dom andra med Kent och Lift me up med RihannaBild: Bilder av Markis de Sade och Leopold von Sacher-Masoch
#27: Separationsångest
Separationsångest som själva prototypen för all ångest. I vardagen, i terapirummet, i livet och i samhället.Inspelning, mix och vinjett av Anders Augustsson.Musik: Snälla, snälla med Caroline af Ugglas och Snälla bli min med Veronica Maggio.Bild: Young man in black, girl in white(1919, målning av Nils von Dardel.
#26: Gruppens omedvetna värld
Vi pratar om gruppers omedvetna och om människan i kulturen.Inspelning, mix och vinjett av Anders Augustsson www.instagram.com/agge_tgm Musik: Självbiografi av Uje Brandelius och Visions av José Gonzalés
#25: Passion på liv och död
Passion som ett lidande, ett gränsöverskridande och ibland en utvecklande rörelse.Musik: Du är den ende med Lill Lindfors och Är du passionerad? med Jonathan Johansson.Bild: Vampyren eller Kärlek och smärta (1892-93), målning av Edvard Munch.
FÖRELÄSNING Barnet i våldsverkaren -psykoanalytiska bilder
Göteborgs Psykoterapi Institut firade 40 år 2014. Då hölls en serie jubileumsföreläsningar. Vi presenterar nu en av dessa: Barnet i våldsverkaren - psykoanalytiska bilder. Föreläsare: Annika Coster och Lena LundqvistMusik: How long has this been going on med Keith Jarrett.
#24: Skuld och skam - är det samma sak?
Vi pratar om vad det är som skiljer skuld från skam och på vilket sätt de är invävda i varandra. I människan och i kulturen.Musik: Guilt med Marianne Faithful och Sverige med Kent.
#23: Hål i livets väv
Vi pratar på om trauma, när livets väv får revor och hål, när saker händer oss som är svåra att omfatta med vårt tänkande.Musik: Persephone med Allison Rusell och Allt som är ditt med Säkert.
#22: Paranoia i vår tid
Om paranoia i samhället, i relationer och i terapirummet. Musiken vi spelar är Suspicious Minds av Elvis Presley och Stranded av Van Morrison.
#21:Tankens flykt -vad är reverie?
Om dagdrömmar och drömskhet som ett vardagstillstånd mellan medvetet och omedvetet. Om det psykoanalytiska begreppet reverie. Musik: Only Love Can Break Your Heart - Live med Fabian Kallerdahl, Albin Lindgård och Ossian Ward och Country med Keith Jarrett, Jan Garbarek, Palle Danielsson och Jon Christensen
#20:Mitt sanna och falska själv
Vi pratar om Donald Winnicotts teori om det sanna och det falska självet och om hur det kan gestalta sig i terapirummet och i världen utanför. Musik: Tomma tunnor av Ola Magnell och Minnet av ett hav av Laleh
#19:Winnicott och Bion. Människan och teorierna - del 2
Vi fortsätter prata på om människan och teorierna. Denna gången om Donald Winnicott och Wilfred Bion, något om deras liv och deras teorier. Musik: Mother av John Lennon och Another Brick in The Wall av Pink Floyd.
#18:Vem var freud? Vem var Klein? Människan och teorierna - del 1
Vi försöker levandegöra några av de teoretiker vi hela tiden hänvisar till i podden. Lite om deras liv och lite om deras teorier. Denna gång pratar vi på om Sigmund Freud och Melanie Klein. Två gestalter som levde för ca 100 år sedan och som vi fortfarande tycker har något att säga vår samtid.
#17:Tvång - själens skruvstäd
Om tvångstankar och tvångshandlingar, om skuld och ambivalens mellan kärlek och hat.
#16:Mellan raderna och bortom orden
Vi pratar om omedveten kommunikation. Om överföring och motöverföring i terapirummet och utanför.
#15:Julfrossa
Om julens och frosseriets betydelse i terapirummet och utanför.
#14: Gröna av avund
Vi pratar om en av de så kallade dödssynderna - avund. Som ett teoretiskt begrepp inom psykoanalysen och om hur den visar sig i individ och samhälle.
#13:Kroppen
Vi pratar på om kroppen som själens boning, i terapirummet och i livet.
#12: Ensam, trots allt
Om ensamhet som ett gissel eller en frihet. I livet och i terapirummet.
#11: Sammanbrott i ungdomsåren
Vi talar om de ungdomar, vars utveckling stannar av, vilka uttryck det kan ta sig och hur vi arbetar med det i terapirummet.
#10: "Mamma, pappa barn"
Vi pratar om triangelsn som alla barn föds in i. Om oidipuskomplexet och oidipal rymd.
#9: Ångest
Vi talar om ångest som något både oundvikligt och nödvändigt.
#8:En kär lek
Vi pratar om våra tankar om kärlek. Om hur kärleken visar sig i livet och i terapirummet
#7: Om-sorg
Om sorg, omsorg och förmågan att sörja.
#6: Narcissist, javisst!
Vi pratar om narcissism och hur det visar sig i terapirummet och i samhället.
#5: Skratt och lek
Vi skrattar vi människor. Vad händer i ett gemensamt skratt, i terapirummet, i våra liv? Vad händer om vi inte får gyckla makten med humorns hjälp?
#4: Barnet i våldsverkaren
Hur blir ett barn en vuxen som utövar våld? Vi resonerar om våld pch aggression utifrån terapeutiskt arbete och psykoanalytisk teori.
#3: Drömmar skapar verklighet
Vi pratar om drömmar, livspussel och vårt omedvetna liv.
#2: Ungdomstiden
Vi pratar om ungdomsåren. Den mest dynamiska tiden i våra liv.
#1: Det första mötet
Vad händer i psykoanalytiskt psykoterapi? Två psykoterapeuter pratar på om hur första mötet mellan terapeut och patient kan se ut och vad som är terapeutens huvudsakliga uppgift.
Copyright © LenaLundqvist